İlk Yardımın Önemi

Detaylı Bilgi İçin Lütfen Bizi Arayın

Neden İlk Yardım?


NEDEN İLKYARDIM ÖNEMLİ?

Ülkemizde trafik kazaları sonucu her yıl yaklaşık 7000 kişi olay yerinde ölmekte, 300.000 kişi yaralanmaktadır. Kalıcı yaralanmaların ve ölümlerin büyük bir kısmı, panik ve kargaşanın hakim olduğu ilk dakikalarda ve yanlış nakil sırasında gerçekleşmektedir. Depremler nedeniyle ülkemizde 100 yıl içinde ölen insan sayısı 78.000’dir. Son depremlerde de görülmüştür ki; en çok hayat kurtaran da en çok hayat söndüren de bizzat halkın kendisi olmuştur. Her yıl binlerce kişi ev kazaları nedeniyle yaralanmakta ve sakat kalmaktadır. Acil Servislerine başvuru nedenlerinin 1/3 ‘ü ev kazalarıdır. İlkyardım bilgisi sadece trafik kazaları veya deprem gibi afetlerde değil hayatımızın her anında bize gereklidir. Tüm dünyada ölümlerin en sık nedeni ani kalp hastalıklarına bağlıdır. Bu durumlarda yapılan ilkyardım ile, kişinin hayatta kalma oranı %6 ile %55 arasında değişmektedir. Türkiye’de her yıl binlerce kişi ev kazaları nedeniyle yaralanmakta ve sakat kalmaktadır.

Tüm bu durumlarda hayatta kalabilmek için kendinize bir şans yaratın. İlkyardım öğrenin ve öğretin.

İş kazaları, çalışma yaşamının en önemli sorunu olmaya devam etmektedir. Örneğin ülkemizde 2017 yılı içerisinde 95.000 iş kazası meydana gelmiş, 1.900 işçi yaşamını yitirmiş, 3.407 işçi sürekli iş göremez şekilde sakat kalmıştır ve 1.9 milyon iş günü kaybı olmuştur. Ani hastalıklar, afetler, kaza, yangın, yaralanma, zehirlenme, boğulma vb. durumlarda, ilkyardım bilincinin oluşmamış olması nedeniyle; Bilgisizlikle, tedbirsizlikle, yanlış nakille, ihmal ve sorumsuzlukla, ”ikinci bir defa kurban edilerek” ölen ya da sakat kalan insanlara ve kendimize karşı sorumlu olmalıyız.

Çünkü insan hayatı değerlidir…


KURUMLAR AÇISINDAN İLKYARDIMIN ÖNEMİ

İlkyardım eğitiminin kuruma sağlayacağı yararlar ;

* Şirket içinde ve dışında oluşan acil durumlarda, ilk müdahalenin bilinçli bir şekilde yapılmasını sağlar.

* Eğitimin paylaşılmasıyla kurum çalışanlarının yakın çevresinin de bilinçlenmesine katkıda bulunulur

* Toplumda oluşmamış ilkyardım bilincinin düzeltilmesine katkı sağlar.

* Personelin kuruma ait olma duygusunu güçlendirir.

* Personelin sağlık sorunu ortaya çıkmadan olası hastalıklara karşı korunma bilincini geliştirir.

* İlkyardım eğitiminin insan hayatına verilen önemle paralel olması bilinciyle, çalışanların bağlı bulunduğu kuruma, daha sempati ile bakmasına ve iş veriminin artmasına katkı sağlar.

* Ayrıca alınan acil müdahale ve ilkyardım eğitimi, kurum imajının yükselmesine katkıda bulunur .


HALKLA İLİŞKİLER FAALİYETLERİ AÇISINDAN İLKYARDIM EĞİTİMİ

Eğitimimiz bir çok kurum tarafından, promosyon, halkla ilişkiler faaliyeti ve tanıtım amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Türkiye’nin seçkin kurumları, daha kaliteli ve insana yönelik faaliyetlerde bulunmak, çalışanlarının ve hizmet sundukları insanların günlük hayatlarındaki riskleri azaltmak ve onlara değer verdiklerini göstermek amacıyla, bizden bu eğitimi aldılar.

Bu kurumlardan bazıları, “Arama Kurtarma Ekipleri” kurarak, bu bilgilerini tüm (TÜRKİYE) yararına dönüştürdüler.

İlkyardım eğitiminin kurumlara geri dönüşümü çok yönlü olmaktadır. Ayrıca alınan bu eğitim, sosyal bir kimlik kazanarak, sektördeki aynı işi yapan diğer firmalardan o kurumu ayırmakta, tüketicinin dikkat ve ilgisini çekmektedir .


İLKYARDIMCI KİMDİR?

Her türlü ani hastalık, kaza, yaralanma, afet, zehirlenme, boğulma vb. durumlarda profesyonel yardım gelene kadar tıbbı araç gereç kullanmadan, eldeki mevcut imkanlarla hasta veya yaralıya ilaçsız müdahale eden “ilkyardımcı sertifikası” almış kişiye İLKYARDIMCI denir.

İLKYARDIMCI olmak için Sağlık Bakanlığına bağlı İlkyardım eğitimi vermekle yetkili olan kurum ve kuruluşlardan 16 saatlik teorik ve uygulamalı eğitimler sonrasında Sağlık Bakanlığı yetkililerince yapılacak olan uygulamalı ve teorik sınavda başarılı olan herkese SAĞLIK BAKANLIĞI onaylı İLKYARDIMCI sertifikası ve İLKYARDIMCI kimlik kartı verilmektedir.


İLKYARDIMCININ GÖREV ve SORUMLULUKLARI

  • İlkyardım bir insanlık görevidir.
  • Öncelikle kendinizin ve çevrenizin güvenliğini sağlamanız gerektiğini unutmayın.
  • Bir ilkyardım durumunda irtibata geçmeniz gereken sağlık kuruluşlarının ve yetkili

kuruluşların telefonlarını ile ilgili önceden bilgi sahibi olmaya çalışın.

  • İlkyardım bilgilerinizi yenilenen bilgiler ışığında güncelleyin.
  • Olay yerinde bulunan kişileri organize ederek size yardımcı olmalarını sağlayın.
  • Kazayı mutlaka 112’ye haber verin. İlkyardım eğitimi aldıysanız bunu 112’ye belirtin. Olayın yeri, kaç yaralı var, yaşları, 112’nin dışında gelmesi gereken başka ekiplerde varsa (İtfaiye vs.) önceden haber verin.
  • Soğukkanlı olun, paniği önleyin ama durumu olduğundan farklı göstermeyin. Olay

yerindekilere ve sağlık ekiplerine doğru bilgi aktarımı yapın. Eğer kazazedenin

durumu ağırsa ya da ölmüşse fark ettiğiniz an olay yerindekileri haberdar edin.

  • Kazazedeyi tehlikeli bölgeden uzaklaştırarak güvenliğini sağlayın.
  • Solunum, dolaşım, kanama, şok ve ağır yaralanmalar gibi durumları tanıyın.
  • Yapacağınız tanıya göre çevreye bilgi verin ve ilkyardım uygulayın.
  • Olaydaki yaralılara öncelik sırasına göre ilkyardım uygulayın.(Triaj)